NASLOVNA / KONCEPTI / Nova Honda Civic Type R za 2015tu stiže u Pariz

Nova Honda Civic Type R za 2015tu stiže u Pariz

Na sajmu automobila u Parizu biće prikazan još jedan interesantan model iz Honde, tj. koncept verzija Civic Type R-a čija će finalna verzija biti u prodaji početkom 2015te.Iako smo očekivali da će posle prvog koncepta, koji je prikazan na sajmu automobila u Ženevi, Honda u Parizu otkriti sve detalje i najzad predstaviti serijski Civic Type R, to se ipak neće dogoditi.

Civic Type R

Umesto toga, na štandu japanskog proizvođača biće izložena još jedna konceptna verzija ovog automobila, koja praktično predstavlja pretprodukcijski model.Osim što je ofarban u drugu boju, novi koncept vizuelno se ne razlikuje od prethodnog. Automobil obiluje aerodinamičkim dodacima, poput novog prednjeg branika sa spliterom i dodatnim elementima na pragovima.

Civic Type R-2

Na zadnjem delu koncepta nalazi se veliki spojler i moćni difuzor koji su tu da kanališu snagu automobila. Dinamičan izgled upotpunjuju proširenja na blatobranima i četiri hromirane cevi kojima se završava izduvni sistem.Kada je reč o tehničkim podacima, Honda je otkrila neke nove detalje buduće serijske verzije modela Civic Type R. U toj kompaniji tvrde da će ovaj automobil po performansama nadmašiti sve dosadašnje Type R modele.

Civic Type R-3

“Motor kojim će biti pogonjen Civic Type R superioran je u pogledu snage, obrtnog momenta i odziva u odnosu na bilo koji prethodni Type R model”, objašnjava Suehiro Hasshi, koji je u Hondinom razvojnom odeljenju zadužen za Civic Type R.

Civic Type R-4

On nije otkrio konačne specifikacije tog motora, ali je potvrđeno da se radi o četvorocilindričnom 2.0 litarskom turbo-benzincu koji proizvodi preko 280 ks, čije crveno područje na obrtomeru počinje na 7.000 o/min. Honda je za razliku od konkurencije, koja u sličnim sportskim modelima obično koristi menjač sa duplim kvačilom, odlučila da motor upari sa klasičnim šestobrzinskim manuelnim menjačem, kako bi vlasnicima ovog automobila omogućila “maksimalno uživanje u sportskoj vožnji”.

Civic Type R-6

“Manuelni menjač omogućava vozaču da izabere stepen prenosa koji želi. Na primer, kada prilazi krivini, može da ga prebaci direktno iz pete u treću brzinu”, kaže Hasshi. Honda će na modelu Civic Type R predstaviti i takozvano “+R” dugme. Ova komanda nalazi se na volanu, a pritiskom na dugme menjaju se karakteristike odziva motora, upravljača i adaprivnog sistema oslanjanja.

“U standardnom modu Civic Type R je izuzetno žustar sportski auto koji se sa uživanjem može koristiti u svakodnevnoj vožnji”, objašnjava Suehiro Hasshi.

“Uključivanjem ‘+R’ opcije, on postaje još dinamičniji automobil, spreman za vožnju po trkačkoj stazi”, kaže Hasshi.

Kako bi se sprečilo da veliki obrtni moment motora, koji se prenosi na prednje pogonske točkove, izazove neželjeno okretanje volana prilikom naglih ubrzanja (torque steering), Hondini inženjeri ugradili su specijalni mehanički sistem u prednje oslanjanje automobila.Nova Honda Civic Type R proizvodiće se u fabrici u Svindonu, u Velikoj Britaniji, a na tržištu će se pojaviti 2015.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply