NASLOVNA / KONCEPTI / Mercedesova glavobolja zvana AMG One

Mercedesova glavobolja zvana AMG One

Kada je Mercedes prvi put javnosti predstavio hiperautomobil AMG One na sav glas govorilo se o modelu sa tehnologijom iz Formule 1, a onda…

mercedes amg one

Onda je stigao WLTP protokol i fanfare o hiperautomobilu iz Štutgarta odjednom su utihnule. Svi su znali koliko je zapravo riskantan potez prebaciti F1 pogonski sklop u serijski automobil, i pritom sve to uskladiti sa strogim emisionim normama. Uz sve to treba naglasiti i da je Mercedes imao ozbiljnih problema sa pouzdanošću AMG One prilikom testova.

Koja je dubina (trenutnog) Mercedesovog neuspeha sa ovim modelom govore rokovi. Planirano je da već ove godine budu isporučeni prvi primerci, no do toga sigurno neće doći. Podsetimo, AMG One predstavljen je na Salonu automobila u Frankfurtu 2017. godine.

Nemci ne bi bili Nemci kada bi lako odustajali, a sad imamo prvu zvaničnu potvrdu da AMG One definitivno kasni. To je kazao Tobijas Moers, šef AMG odeljenja, u izjavi za britanski Autocar. Moers je potvrdio da je problem postavljanje filtera čestica na 1,6-litarski V6 benzinski agregat, te da nemačka marka ne želi da ukupna snaga pogonskog sklopa padne ispod 1.000 “konja”, kao što je na predstavljanju modela i rečeno.

“Na pragu smo rešenja za WLTP homologaciju. U narednih nekoliko nedelja moći ćemo da kažemo našim mušterijama kada će njihovi automobili biti tačno isporučeni”, rekao je prvi čovek AMG-a.

Podsetimo, Mercedes će napraviti svega 275 primeraka ovog modela, a postoji mogućnost da će serija biti uvećana. Nemačka marka najavljivala je suptilno da će AMG One okušati sreću na Ringu, a tamošnji mediji navode da je taj hiperautomobil sposoban da obori trenutni rekord staze koji drži Lamborghini Aventador SVJ sa vremenom 6:44.97.

Izvor: AutoRepublika

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply