22/04/2021 11:17:56 PM
NASLOVNA / KONCEPTI / Koenigseggov jeftiniji superautomobil najavljen za sledeću godinu

Koenigseggov jeftiniji superautomobil najavljen za sledeću godinu

Kompanija Koenigsegg planira da privuče nove kupce mnogo jeftinijim novim modelom, barem tako tvrdi šef Cristian von Koenigsegg.

koenigsegg j

Koenigsegg sada ima više mogućnosti zahvaljujući investiciji od 130 miliona funti koju je obezbedila kompanija New Electric Vehicle Sweden (NEVS) koja je u kineskom vlasništvu. Partnerstvo je omogućilo kompaniji 20 posto učešća u NEVS-u, a očekuju se nove investicije u cilju zajedničkog razvoja projekta u “novim segmentima”.

Von Koenigsegg je izjavio da dogovor, koji je potpisan samo kako bi se obezbedilo finansiranje novog modela, znači da kompanija ima više “mišića” i radnih mesta.

Plan Koenigsegga je da proizvodi i prodaje novi superautomobil po ceni između 700.000 i 800.000 funti, što je dvostruko manje u odnosu na aktuelni najjeftiniji model Regera.

Superautomobil je u razvoju već dve godine, ali dogovor s NEVS-om omogućava Koenigseggu da ubrza razvoj i predstavi automobil u prvoj polovini 2020. godine. Precizne specifikacije automobila će tek biti otkrivene, ali se zna da će koristiti 5,0 litarski V8 motor u kombinaciji s nekim vidom elektrifikacije.

Koenigsegg priprema još nekoliko modela, ali o njima nema nikakvih informacija. Zna se samo da će se proizvoditi u postrojenju u Angelholmu u Švedskoj, a biće napravljene još dve fabrike za finalno sklapanje.

Uprkos svemu, ne treba očekivati da će Koenigsegg promeniti svoju strategiju i da će početi da proizvodi veći broj automobila. Prošle godine je proizvedeno svega 18 automobila, a cilj je da u narednih nekoliko godina proizvodi nešto više od 100 automobila.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply