NASLOVNA / KOLUMNE / Nova uredba o registraciji – da li ste normalni?

Nova uredba o registraciji – da li ste normalni?

Ministarstvo-registracija

Zašto je za neka mnogo jeftina vozila toliko skupa registracija? Dok sedim i pijem kafu, razmišljam, koliko neko mora da bude tupav, nemojte me pogrešno razumeti, da još uvek živi u ubeđenju da obračuni registracija automobila u Srbiji spadaju u normalnu zakonsku regulativu? Evo recimo za one koji nisu znali, najveći, ako ne i skoro totalni iznos koji treba da platite pri registraciji vašeg vozila, plaća se na konto zapremine motora vašeg automobila. Naime, ako imate automobil koji je star XY godina, a vredi ne više od 4000EVRA, a opet ima recimo preko 2000 kubika, začudiće Vas da vlasnik takvog automobila mora da odvoji preko 50 000 RSD samo za registraciju. Ovo ne bi bilo toliko čudno da recimo vlasnici novih automobila koji znaju da koštaju i preko 40 000 EVRA, sa zapreminom motora manjom od 2000 kubika, plaćaju registraciju manje od 40 000 RSD. Mislim helooouuu, gde je mozak?

Na ovakvo stanje u državi žalila su se pre svega taksi udruženja, ali i oni koji prelaze velike razdaljine, gde im dizel rešenja sa preko 2000 kubika odgovaraju. Generalno, društvo je u više navrata apelovalo na ovakvo stanje, ali reakcija onih „na vlasi“ nije davala rezultate. Da budem precizniji, jedan od lokalnih portala objavio je sledeću stvar, naime pomenuti portal razgovarao je sa ljudima iz Ministarstva finansija koje je najavilo da će biti promena na tom planu. Još jednom helooouuu, ti ljudi „tvrde pazar“ poslednjih nekoliko godina, i nema člana na našem forumu da za to ne zna. Svaki put bi rekli sledeće godine, pa pobogu to su rekli i prošle godine! Dokle verovati mozgovima! Daleko od toga da se nije, još jednom, XY puta pričalo na tu temu, ali dok ne vidim PR saopštenje koje ide direktno iz Ministarstva finansija na ovu temu gde se vide tačni datumi, evo ponoviću se po ko zna koji put, ne budite naivni jer od toga još uvek nema ništa.

No da se vratimo na tematiku, najveći problem su automobili sa preko 2000 kubika. Zašto? Da pojasnimo. Nameti vezani za registraciju vozila koja poseduju motore čija zapremina je veća od 2000 kubika, mogu biti i do 4, ako ne i više puta, skuplji od automobila sa do 2000 kubika. U ministarstvu ovo nazivaju „porez na luksuz“. Aj sad još jednom, KOJI BRE LUKSUZ! Navešću vam jedan primer. Ako pretragom nekih od lokalnih oglasa hoćete da Kupite ALFA ROMEO 159 automobil pogonjen na dizel sa 2400 kubika, recimo tu neko 2006to godište, za jedan takav primerak moraćete da odvojite između 4000 i 6000 EVRA. Šta mislite koliki su troškovi registracije za ovaj automobil? Tu negde oko 70 000 RSD, još jednom 70 000 RSD! Verujte dok vam ovo pišem nerviram se.

tabela-ministarstvo-registracija

Primera kao ovih gore imate tonu, međutim ono što mene brine jeste činjenica, ili možda neverica u kakvom društvu živimo. Naime, ko god je ostavio ovaj zakon na snazi ili je totalno glup, ili je hmmm glup do besvesti. Još jednom, u Ministarstvu ovaj namet povezuju sa porezom na luksuz. Evo pitaću pomenutu gospodu ponovo. Mozgovi kako kubikažu povezujete sa luksuzom? Čak i da se gleda iz ugla snage jednog automobila, ili potrošnje, ili preko njegove zapremine, to vreme je još pre 10-15 godina prošlo. O čemu pričam? Danas automobili sa 1.6 benzinskim turbo motorima, mogu da imaju reko 200KS i da troše više od dizel rešenja od 2400 kubika.

Kako rešiti problem? Veoma jednostavno. Kao primer navodim kako se plaća porez na uvezene automobile. Kada se uvozi automobil, porez kao jedna od stavki, obračunava sa na konto kataloške vrednosti automobila. Znači država, uz XY kolekciju podataka, odredi koliko neki automobil vredi i na konto toga obračunava se porez. Zašto tako ne bi gospoda tako postupala i sa registracijama? Na taj način neće mi se smejati komšija u Poršeu od 100 hiljada i kusur evra, a ja vozim Peugeot 407 sa 2.7 motorom koji ne vredi 4000 evra. Realno plaćamo istu registraciju ja i komšija koji pored Poršea šeta i 30 godina mlađu cicu. Kako god, ja ovde stavljam tačku, i još jednom nemojte da verujete vestima na drugim portalima dokle god Ministarstvo ne izda zvanično PR saopštenje u kome se jasno zna šta i koliko treba da se plati sledećom registracijom.

Koja su Vaša razmišljanja?

PROČITAJ I OVO!

Kartel-1

Kartel prevaranata i „ubica“?

Špigel piše da se vodeći nemački proizvođači automobila godinama tajno sastaju i krše pravila o …

2 KOMENTARI

  1. Мирко Трмчић

    ТАКО ТРЕБА БРЕЕЕ! ДОДАТНО ОПОРЕЗОВАТИ СВАКОГ КО ИМА КАСЕТОФОН У КОЛИМА!

  2. Rajko Cuckovic

    Komsija ima dodatni porez na mladu cicu.

Leave a Reply