NASLOVNA / F1 / Trka VN Suzuke

Trka VN Suzuke

Posle starta iza sigurnosnog auta i zaustavljene trke i ponovnog restarta iza sigurnosnog auta i nezgode u kojoj je teško povređen Žil Bijanki, pobeda je u drugom planu koju je odneo Hamilton ispred timskog kolege Rosberga

Ham Ros

Oko sat vremena pre početka trke su vremenski uslovi bili relativno pristojni. Kiša je padala, ali ne preterano velikim intenzitetom. Međutim, situacija se znatno pogoršala na dvadesetak minuta pre pošetka pa je direkcija trke odlučila da trka startuje iza vozila bezbednosti. U takvim uslovima su vožena tri kruga, a potom je istaknuta crvena zastava čime je trka prekinuta. Vozači su se poređali iza vozila bezbednosti u pit-laneu i tu su čekali dalji rasplet situacije.

Na svu sreću, kiša je brzo oslabila pa je trka nastavljena nakon petnaestak minuta, takođe iza vozila bezbednosti. Samo što su se bolidi vratili na stazu, došlo je do prvog odustajanja kada se Alonso parkirao pored staze zbog tehničkih problema.

Prava trka je konačno krenula u 10. krugu kada se vozilo bezbednosti povuklo sa staze. Butron je odmah promenio gume i prešao na intermedijum komponentu. Njegova vremena su bila sasvim solidna, pa su nekoliko krugova kasnije i drugi morali da odgovore. Button je zahvaljujući svom potezu prešao na treće mesto sa šest sekundi prednosti ispred Bottasa.

Na vrhu je razlika između vozača Mercedesa bila oko sekundu i nije se menjala, a iza njih su vozači Red Bulla u 17. i 19. krugu lako obišli Massu i Bottasa koji su imali slab tempo. Vettel je na četvrtoj poziciji imao nešto bolji tempo od timskog kolege iza njega, a oboje su se dali u poteru za trećeplasiranim Buttonom, ali i Mercedesima od kojih su bili dosta brži.

U 24. krugu je vozačima dozvoljeno da koriste DRS, što je omogućilo Hamiltonu da počne da vrši veći pritisak na Rosberga.

Nakon nekoliko pokušaja, Hamilton je napravio ključni napad u 29. krugu na kraju glavnog pravca i preuzeo vodeću poziciju od Rosberga.

Prvi od vodećih koji je otišao na drugu promenu guma je bio Vetrel. On je promenu napravio u 30. krugu i ostao je na intermedijum gumama. Nico Rosberg je za to vreme na drugoj poziciji gubio mnogo vremena zbog problema sa preupravljanjem.

U 32. krugu je Button otišao u boks, ali su mehaničari McLarena imali problema sa zadnjom desnom gumom zbog čega je Britanac po povratku na stazu izgubio poziciju od Vettela.

Rosberg je morao da odgovori na Vettelov tempo pa je on svoje gume promenio u 34. krugudok je Hamilton učinio isto dva kruga kasnije.

Ricciardo je gume promenio u 37. krugu i vratio se na stazu na peto mesto iza Vettela i Buttona.

Kiša je počela da se pojačava desetak krugova pre kraja trke, a Button je prvi prešao na wet gume, a u 44. krugu je na stazu izašlo vozilo bezbednosti nakon udesa koji je imao Sutil u krivini 130R. Nakon toga su svi promenili gume, a najviše je profitirao Ricciardo koji je skočio na treće mesto, dok je Button pao na peto. Udes je takođe u krivini 130R potom imao Bianchi, a na stazu je izašlo i medicinsko vozilo nakon čega je trka prekinuta. Nije bilo jasno koliko je incident ozbiljan, ali je doneta odluka da se trka prekine.

Tako je Hamilton došao do nove pobede kojom je povećao svoju prednost u šampionatu u odnosu na Rosberga koji je bio drugi. Vettel je bio treći, Ricciardo četvrti, Button peti, dok su iza njih u prvih deset bili još Bottas, Massa, Hulkenberg, Vergne i Perez.

Suzuka raceizvor

PROČITAJ I OVO!

Niki Lauda na udaru kritika

Preminuo Niki Lauda, legenda Formule 1

“Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u …

Leave a Reply