NASLOVNA / F1 / Trka VN Monze – tenzija raste

Trka VN Monze – tenzija raste

I ovaj put apsolutna dominacija Mercedesa sa Hamiltonom u glavnoj ulozi koji i pored problema sa launch control-om na startu i pada na četvrto mesto dolazi do pobede na kraju

Hamilton Monza

Vremenski uslovi pred početak trke bili su odlični za vožnju. Temperatura staze bile je 42 stepeni dok se temperatura vazduha zadržala na 25.

podeljku. Pred sam početak trke Mercedes je objavio da je zbog oštećenja morao da zameni prednje krilo na Hamiltonovom bolidu.

Lewis Hamilton ovoga puta imao je loš start trke pa je tako Nico Rosberg odmah preuzeo prvu poziciju. Kevin Magnussen se popeo na drugo mesto ispred Felipea Masse dok je na petoj poziciji bio Sebastian Vettel.

Britanac u Mercedesu odmah je prijavio problem sa KERS sistemom koji je ponovo proradio do drugog kruga. U petom krugu Rosberg je imao prednost od oko 3.8 sekunde u odnosu na Felipe Massu koji je zajedno sa Hamiltonom uspeo da obiđe Kevina Magnussena.

U šestom krugu istaknuta je prva lokalna žuta zastava. Max Chilton je loše procenio ulazak u petu krivinu, koja ga je odbacila u zaštitni zid od guma. Vodeći Rosberg je samo nekoliko momenata kasnije prejako zakočio na prvoj krivini pa je tako morao da iskoristi pomoćnu put kako bi se vratio na stazu. Za to vreme Massa je uspevao da odoli Hamiltonovim napadima sve do desetog kruga kada je Britanac uspeo da se nađe ispred Barzilca.

Od tada Hamilton je počeo da smanjuje razliku za Rosbergom koja je do 15. kruga pala na 1.6s. 19. krug doneo nam je pri pitstop a njega je obavio Sebastian Vettel. Dva kruga kasnije istu stvar učinio je i Kimi Raikkonen kao i Fernando Alonso. Felipe Massa je bio sledeći na servisu a Nico Rosberg je prvi put posetio svoje mehaničare u 25. krugu dok Lewis Hamilton ušao krug kasnije. Tako je Nico uspeo da zadrži vodeću poziciju ispred Lewisa.

Rosberg mistake

Nico Rosberg je u 29. krugu ponovo napravio grešku na prvoj krivini kada je ponovo kasno kočio, što je iskoristio Lewis Hamilton da preuzme prvo mesto. U istom momentu Fernando Alosno odustao je od trke zbog problema sa bolidom. Od tada u zanimljivu brobu upustili su se Kevin Magnussen i Valtteri Bottas gde je posle žestoke i duge bobre Finac uspeo da obiđe vozača McLarena. U jednom od duela ove dvojice vozača sudije su procenile da je Magnussen bio agresivniji pa su Danca kaznile dodatnim zadržavanjem u boksu u trajanju od 5 sekundi.

Na 25 krugova do kraja mogli smo da vidimo uzbudljivu borbu točak uz točak između Buttona i Pereza koja je trajala od startno-ciljnog pravca pa sve do Lesmo 2 krivine. Upravo ovaj duel iskoristio je Daniel Ricciardo koji je u veoma kratkom roku uspeo da obiđe Buttona i Pereza i tako dođe do 7. pozicije. Button i Perez su odmah posle nastavili tamo gde su i stali ali je Meksikanac uspeo da se odupre napadima svog bivšeg timskog kolege.

Na sedam krugova do cilja Nico Rosberg je imao zaostatak od 4.5s za Lewisom Hamiltonom dok se Daniel Ricciardo dosta približio Sebastianu Vettelu. Australijancu nije trebalo puno vremena da obiđe svog timskog kolegu koji je na ovaj način preuzeo peto mesto.

U samom finišu Esteban Guttierez je ostao bez zadnjeg desnog pneumatika. Danil Kvyat je imao dosta sreće kada je u jurnjavi za Kimijom Raikonenon uspeo da sačuva bolid na stazi jer je izgbio kontrolu nad bolidom na kočenju za prvu krivinu. Na kraju Lewis Hamilton pobeđuje ispred Nica Rosberga i Felipea Masse. Valtteri Bottas je bio četvrti, Daniel Riciardo peti ispred svog timskog kolege. Kevin Magnussen je bio šesti ispred Sergia Pereza, Jensona Buttona i Kimija Raikkonena.

Monza 2014
Kevin Magnussen je dodato 5 sekundi pa je sa 6. došao na 10to mesto

izvor

PROČITAJ I OVO!

Niki Lauda na udaru kritika

Preminuo Niki Lauda, legenda Formule 1

“Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u …

Leave a Reply