NASLOVNA / F1 / Trka Singapur

Trka Singapur

Interesantna trka u Singapuru, od prvog do poslednjeg kruga, ako ne za prvo mesto koje je osvojio Hamilton onda za sva ostala mesta

Singapur Hamilton
Nico Rosberg je još pre početka trke imao dosta problema sa svojim menjačem, a po početku kruga za zagrevanje on nije mogao da pokrene svoj bolid i zbog toga je morao da startuje iz pit lanea.

Hamilton je na startu trke odlično krenuo i zadržao prvo mesto, dok se na drugo mesto probio Alonso ispred Vettela, Ricciarda i Raikkonena. Vettel je tokom prvog kruga uspeo da povrati poziciju od Alonsa, a velika bitka se vodila i iza prve petorice, gde je najveći napredak napravio Button koji je došao do sedmog mesta iza Masse.

Vodeća dvojca su u prvih nekoliko krugova počeli da stvaraju prednost i jedini su konstantno vozili krugove ispod 1m54s.

Nico rosberg je za to vreme imao velikih problema na začelju. Nakon 10 krugova je bio zaglavljen na 20 mestu, sa veoma lošim tempom i jako je teško preticao čak i vozače Caterhama i Marussije.

Prva runda pit stopova za vodeće je krenula u 11. krugu, a Massa je prvi promenio gume što mu se isplatilo krug kasnije kada je Ferrari promenio gume Raikkonenu nešto sporije pa se probio na peto mesto ispred Finca. U 13. krugu su gume promenili Vettel, Alonso i Ricciardo i tu promena u plasmanu nije bilo. Hamilton je bio poslednji od vodećih koji je promenio gume i bez problema je zadržao svoju poziciju.

Nico Rosberg je za to vreme morao da odustane kada je otišao na svoj prvi pit stop. Ekipa je pokušala da promenom volana popravi problem sa menjanjem brzina i kvačilom, ali Nemac nakon toga nije mogao ni da izabere prvu brzinu tako da je ostao zaglevljen ispred svoje garaže.

Tokom drugog stinta je uglavnom bilo mirno, a samo je Alonso smanjivao zaostatak za Vettelom koji je bio deset sekundi iza vodećeg Hamiltona. Vozači Williamsa su prvi išli na drugu zamenu guma u 23. i 24. krugu i oni su prešli na meke gume. Alonso je prvi od vodeće trojce povukao potez i u trećem stintu je odlučio da ostane na super mekim gumama. Vettel je odgovorio već u sledećem krugu, ali jeon prešao na meku gumu i vratio se na stazu iza Alonsa koji je bio mnogo brži na svežim pneumaticima.

Hamilton je kao i Alonso ostao na super mekoj komponenti i vratio se na stazu četiri sekunde ispred Alonsa.

U 31. krugu je na stazu moralo da izađe vozilo bezbednosti nakon duela Sutila i Pereza u kome su delovi prednjeg krila Force Indije ostali na stazi.

Alonso i Riakkonen su iskoristili priliku i prešli na meke gume pa je poredak bio Hamilton, Vettel, Ricciardo, Alonso.

Trka je nastavljena u 38. krugu, a Hamilton je odmah počeo da pravi prednost na super mekim gumama. Vettel i Ricciardo nisu mogli da odgovore, a Hamilton je do 53. kruga napravio prednost od 25 sekundi što nije bilo dovoljno da se vrati na prvo mesto ispred Vettela nakon posledjeg pit stopa. Ipak, Hamilton je imao veliku prednost na novim gumama i lako je povratio prvo mesto 7 krugova pre kraja trke.

Zahvaljujući Rosbergovom odustajanju i svojoj novoj pobedi, Hamiltn je preuzeo prvo mesto u šampionatu vozača. Vettel i Ricciardo su na kraju nekako uspeli da izdrže na svojim starim mekim gumama do kraja i zabeleže dupli podijum za Red Bull. Alonso je na kraju ispao najveći gubitnik pošto je po prelasku na meke ostao zaglavljen iza Ricciarda pa je morao da se zadovolji četvrtim mestom. Massa i Vergne su bili peti i šesti, dok su bodove još osvojili Perez, Raikkonen, Hulkenberg i Magnussen.

Singapur Race

izvor

PROČITAJ I OVO!

Kinezi Formula

Koliko vozači izgube KG tokom jedne trke?

Vozači Formule 1 ne samo što moraju da voze neverovatnim brzinama i da upravljaju veoma …

Leave a Reply