13/06/2024 12:14:05 AM
NASLOVNA / F1 / Hamilton treći put na 1. mestu za redom

Hamilton treći put na 1. mestu za redom

Lewis Hamilton je još jednom ubedljivom vožnjom došao do treće pobede u sezoni.
 
china-f1-gp-auto-racing-1
 
Vreme na stazi u Šangaju je na početku bilo oblačno, ali je kao i prema prognozama od prethodnih par dana bilo suvo.
 
Start trke je bio veoma uzbudljiv. Hamilton je zadržao prvu poziciju, dok su Vettel i Alonso sjajno krenuli i probili se na drugo i treće mesto. Ricciardo je pao na četvrtu poziciju, peti je bio Massa, dok je Rosberg bio tek šesti nakon što je Mercedes u instalacionom krugu izgubio telemetriju od njegovog bolida. Treba napomenuti da je na samom startu došlo i do kontakta između Masse i Alonsa, ali su njihovi bolidi ipak prošli bez većih posledica.
Hamilton je od samog početka počeo da gradi prednost, dok se iza njega vodila borba za drugo mesto između Vettela i Alonsa, a malo iza njih su bili Ricciardo i Rosberg koji se probio na peti mesto.
 
Alonso je prvi od vodećih otišao na promenu guma što mu se isplatilo već u sledećem krugu kada se nakon Vettelovog pit stopa vratio na stazu ispred Nemca.
U četrnaestom krugu je gume promenio i Rosberg, a dva kruga kasnije i Ricciardo koji je izgubio poziciju od vozača Mercedesa.
Hamilton je bio poslednji iz vodeće grupe koji je promenio gume i on je to učinio u 18. krugu.
 
Iza njih se najveća borba vodila između osme i desete pozicije. Raikkonen je je u toj grupi zahvaljujući ranijem odlasku u boks profitirao i prošao Grosjeana za deveto mesto, a nekoliko krugova kasnije je na stazi obišao i osmoplasiranog Magnussena. Osam sekundi ispred njih su bili Hulkenberg i Bottas koji su bili u svojoj trci.
 
U 22. krugu je Vettela sustigao Rosberg koji je tokom prvog stinta uštedeo gorivo pa je mogao da vozi agresivnije i napada. On je to iskoristio već u sledećem krugu kada je obišao Vettela i dao se u poteru za Alonsom koji je bio šest sekundi ispred. Iza njega se nakon toga otvorio duel između Vettela i Ricciarda koji je bio dosta brži od svog timskog kolege. Već drugu trku za redom Vettel je dobio naređenje od ekipe da pusti Ricciarda ispred sebe i to je učinio u 26. krugu.
Alonso je u 35. krugu obavio drugi pit stop, a kao i tokom prve zamene je prvi sledeći bio u narednom krugu bio Vettel.
Rosberg i Ricciardo su svoje pit stopove obavili u 38. krugu i vratili su se na stazu nekoliko sekundi iza Alonsa. Hamilton je svoju poslednju zamenu obavio krug kasnije i nakon toga mirno mogaoda privede trku kraju.
Nico Rosberg je do 42. kruga sustigao Alonsa, a onda ga i lako prošao u DRS zoni na zadnjem pravcu. Nakon toga je Ricciardo počeo da sustiže Alonsa koji je bio na starijim gumama, ali je Španac pažljivo kontrolisao svoju prednost na oko tri do četiri sekunde i na kraju je zadržao treće mesto. Tako je Hamilton došao do treće uzastopne pobede u sezoni, uz Rosberga na drugoj poziciji. Alonso je zabeležio prvi svoj i Ferrarijev podijum u sezoni, Ricciardo je ponovo bio bolji od timskog kolege i završio je na četvrtoj poziciji dok je Vettel bio peti. Šesta pozicija je pripala Hulkenbergu, sedma Bottasu, osma Raikkonenu, deveta Perezu, dok je poslednji bod osvojio sjajni Daniil Kvyat.
 
Sada sledi pauza od tri nedelje nakon čega nas čeka prva trka na Evropskom tlu.
 
Chn_R
izvor

PROČITAJ I OVO!

Kinezi Formula

Koliko vozači izgube KG tokom jedne trke?

Vozači Formule 1 ne samo što moraju da voze neverovatnim brzinama i da upravljaju veoma …

Leave a Reply