NASLOVNA / F1 / Audi ulazi u F1 sa dizel motorom?

Audi ulazi u F1 sa dizel motorom?

2006_audi_f1_kim_stapleton_pointilism_au_002

Ekipa Red Bull Racinga trenutno se nalazi možda u najtežoj sezoni od kada postoji, a problema ima gotovo na svim poljima. Glavni problem, već odavno poznato, je Renaultov motor koji nema ni adekvatnu snagu, a ni pouzdanost. Rukovodstvo Red Bulla nije uopšte zadovoljno tehničkim pravilnikom o motorima, pa su u jednom periodu čak pretili odlaskom iz Formule 1.

Očajnu situaciju prošle godine imao je i Ferrari, a zbog toga otkaz je dobio i Luca di Montezemolo. Nakon duže vremenske pauze, u javnosti se oglasio i di Montezemolo povodom trenutne situacije u kojoj se nalazi ekipa Red Bulla. Naime on tvrdi da Red Bullov vlasnik Dietrich Mateschitz razmišlja o prodaji ekipe ili da uđe u saradnju sa Audijem.

Dugo se šuška da bi Volkswagen grupacija mogla da uđe u Formulu 1 i to preko Audija. Red Bull očajnički treba novog partnera koji će moći da napravi adekvatnu pogonsku jedinicu s kojom bi se vratio na pobedničke staze.

Renault već duže vremena razmatra i mogućnost stvaranja fabričkog tima, ali i čak potpuno povlačenje i Formule 1. Audi je već angažovao bivšeg Ferrari F1 tima, Stefana Domenicalija koji ima zadatak da napravi plan kako da Audi uđe u Formulu 1.

Povodom čitave situacije Luca di Montezemolo je za list La Repubblica izjavio: ”Znam da Mateschitz razmišlja o prodaji tima i preko zajedničkog prijatelja znam da je rekao ‘Ili ću uveriti Audi da uđe ili ja odlazim”.

Takođe, dotakao se i trenutne pozicije i forme Ferrarija. ”Iskreno, mislim da su imali sreće – ove godine, osim Mercedesa, nemaju druge rivale. Ukratko, Ferrari sada svaku trku startuje s podijumom u džepu. Ipak, sreća je beskorisna ako je ne znate iskoristiti.”

S kojim motorom bi Audi mogao da uđe u Formulu 1?

Audi godinama vlada LMP serijom, a već su postali neprikosnoveni na trci 24 sata Le Mana. Njihov najjači trkački bolid, Audi R18 e-tron pokreće snažni TDI dizelski motor koji je uparen sa elektro motorima što čini idealan hibridni sistem.

Postavlja se onda pitanje, da li će Audi uvesti u Formulu 1 TDI motor? Zvuči šaljivo i nemoguće, ali ko zna…

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Niki Lauda na udaru kritika

Preminuo Niki Lauda, legenda Formule 1

“Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u …