NASLOVNA / AUTO SPORT / Proizvodnja Toyotinog hiperautomobila startuje 2020te

Proizvodnja Toyotinog hiperautomobila startuje 2020te

Potvrđen za proizvodnju u junu 2018., Toyotin hiperautomobil je razvijen uz asistenciju s Gazoo Racingom, a takmičiće se u WEC šampionatu, počev od sezone 2020-2021.

Toyota hiperautomobil e

FIA-ina regulativa za klasu prototipova hiperautomobila, koji zamenjuju LMP1, zahteva da svaki proizvođač proizvede najmanje 25 serijskih modela do kraja prve sezone, dok će se brojka popeti na minimum 100 primeraka do kraja druge sezone.

Toyota hiperautomobil

To znači da će Toyota kreirati ne manje od 100 serijskih jedinica hiperautomobila do kraja druge sezone 2022., što su zaista sjajne vesti kada je reč o sportskom imidžu japanske marke. FIA-ina pravila takođe naglašavaju da svaki serijski automobil mora da ima motor s unutrašnjim sagorevanjem i sistem rekuperacije energije iz trkača.

Toyota hiperautomobil  e

Ograničena na nekih 950 ks, klasa hiperautomobila dozvoljava maksimalnu izlaznu snagu SUS motora na 508 kW i 200 kW za električni pogonski sistem. Za razliku od aktuelnih pravila za LMP1 klsu, hiperautomobili su duži (5.000 milimetara umesto 4.650) i širi (2.000 milimetara naspram 1.950). Minimalna težina je takođe podignuta na 1.040 kilograma, što znači da su hiperautomobili čak 165 kilograma veće mase u odnosu na LMP1 hibridne prototipove.

Toyota hiperautomobil  e
Dozvoljena je aktivna aerodinamika a EVO džokeri su ograničeni na pet po proizvođaču, od 2020. do kraja sezone 2024-2025. Oni proizvođačima, kao što je Toyota, omogućavaju da razvijaju automobile bez potrebe da lansiralju novi model u periodu od pet godina.

Aston Martin je takođe objavio svoje planove za sezonu 2020-2021. u WEC šampionatu, a očekuje se da Valkyrie bude dobitna karta. S druge strane, svaki dobijeni poen podrazumeva 0,5 kilograma balasta na maksimalnu kaznenu težinu od 50 kilograma. Ono što je pozitivno je da će privatni timovi imati pristup pogonskoj tehnologiji proizvođača po limitranoj ceni i nivou performansi.

Da se vratimo na Toyota GR Super Sport Concept, hibridnih hiperautomobil, koji će verovatno korisiti evoluciju THS-R sistema iz TS050 Hybrid prototipa. Međutim, ostaje da se vidi da li će Gazoo Racing nastaviti priču s twin-turbo V6 kao SUS jedinicom.

Izvor: AutoRepublika

PROČITAJ I OVO!

Imola – Jovan Lazarević nastavlja sa trkama italijanskog Porše Karera Kupa

Mladi 22. godišnji Kraljevčanin, JOVAN LAZAREVIĆ, trostruki šampion SRBIJE u automobilizmu, u vikendu pred nama …

Leave a Reply