NASLOVNA / AUTO SPORT / Ekonomični Audi R18 E-Tron Quattro za 2015tu

Ekonomični Audi R18 E-Tron Quattro za 2015tu

Audi-R8-e-tron-quattro-1

Pre nekih deset godina potrošnja goriva nije bila bitan faktor kada su trke u pitanju, međutim kakva je situacija sada? Početkom ove godine proizvođači automobila za trke, izbacili su verzije koje imaju znatno manju potrošnju, tj. među prvima to je uradio Audi sa revidiranim modelom oznake R18 E-Tron Quattro.

Audi-R8-e-tron-quattro-2

Za sezonu FIA World Endurance Championship (WEC) 2015, hibridni automobili pretrpeli su veliki broj unapređenja, među kojima najviše prednjače poboljšanja na polju ekonomičnosti potrošnje, kao i aerodinamike.

Audi-R8-e-tron-quattro-7

Audi je u to ime našao nov način, tj. bolji način protoka vazduha oko automobila, precizniji da budemo vazduh znatno bolje struji po bokovima. Konkretno kod R18 E-Tron Quattro modela primetna su dva velika usisa koja vode hladan vazduh prema prednjim točkovima, takođe primetni su i novi farovi. Što se tiče finalnog izgleda, u Audiju su potvrdili da će koristiti dve verzije ovog modela, za različite uslove koje diktira FIA WEC staze.

R18 E-Tron Quattro, pripada E-Tron familiji, te shodno tome poseduje i električne motore, koji isporučuju ukupno 272 KS, čije baterije se dopunjavaju pri svakom kočenju.

Posledica ovih radikalnih promena na polju ekonomičnosti, jeste i odluka FIA-e da potrošnja dizela mora da bude manja za 2.5% u poređenju na 2014tu, pri čemu je Audi morao da optimizuje 4.0 litarski V6 dizel agregat sa 550 KS.

Autor: Nikola Petrovic

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Alfa-Romeo-BTCC-1

Alfa Romeo se 2018. vraća u BTCC

Zahvaljujući trudu tima Hendi motorsport i mreže Alfa Romeo dilera na Ostrvu, slavna italijanska marka …