NASLOVNA / AUTO SPORT / Dušan Borković u „mercedesu AMG GT3“, na svetskim stazama

Dušan Borković u „mercedesu AMG GT3“, na svetskim stazama

Najuspešniji automobilista Srbije na turing stazama, 37. godišnji Pančevac Dušan Duca Borković, čija fantastična karijera traje već skoro tri decenije, uskoro kreće u novi sportski izazov, možda i najteži do sada.

Automobilista i sin moto prvaka Jovana Borkovića, koji je do sada ostvario baš veliki broj pobeda, neverovatni šampion države u kartingu i u najkonkurentnijoj nacionalnoj klasi, „hibridu“, pa na brdskim trkama, odavno je prikazao i potvrdio svoj poseban karakter, kvalitet i veliku hrabrost. Svi dobro znaju da je Borković dva puta bio šampion Evrope (u brdskom šampionatu i Evro Kupu), da je jedini vozač Srbije koji se takmičio u ekstra teškom Svetskom turing šampionatu (WTCR), da je na stazi Suzuka, u toj kategoriji bio na postolju, da se vrlo odvažno borio sa čuvenim Francuzom Sebastianom Loebom. Borković je bio izvanredan i na evropskim stazama TCR, kao i na pistama Istočne Evrope.

Šampionat “Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup“, u kojem će se ove godine nadmetati, naš šampion imaće 5 maratonskih trka u Imoli, na Pol Rikaru, na stazi Spa Frankoršamp, Hokenhajm i u Barseloni.

Biće u španskom timu Madpanda Motorsport, sa još dvojicom vozača.

Endurance trke podrazumevaju zamenu vozača u toku trke, broj takmičara klase na startu je oko 20, a ukupno, računajući sve kategorije i preko 40……  pored „mercedesa“ biće u konkurenciji „ferari“, „porše“, „lamborgini“, „meklaren“, „audi“, „aston martin“, „bmw“ i „bentli“…..trke traju 3 sata, a na čuvenoj pisti Spa Frankoršamp u Belgiji, trka će trajati 24 časa. Borković će debitovati u toj seriji a biće u „silver“ klasi.

Naš as Dušan Borković, vozač NIS PETROL RACING TIMA, već je imao prvi test, i sada će se maksimalno posvetiti onome što ga očekuje….biće na stazi pokraj jakih vozača a i pored čuvenog motocikliste Valentina Rosija, koji će takodje biti jedan od učesnika tih maratona, a Borkovića očekuje veliki posao pre prvog zvaničnog izlaska na stazu. Posebno delikatan zadatak španskog tima biće postupak zamene vozača i prilagodjavanje sedišta trojici pilota različitih konstitucija. Borković će imati svoje sedište a njegove kolege iz tima moraće da se smeste u manje „kadice“….. zamena vozača u toku trke, u boksovima, zamena guma i dolivanje goriva ograničeno je na samo 40 sekundi!

Izvor: https://mojsvetbrzine.rs/

PROČITAJ I OVO!

rely reli-sard 1

Rally Italia Sardegna 2023 – Neuville stigao do prve pobede u sezoni

Takmičar fabričkog tima Hyundai, Thierry Neuville, osvojio je svoju prvu pobedu u ovogodišnjem kalendaru FIA …

Leave a Reply