02/03/2024 11:51:19 PM
NASLOVNA / AUTO SPORT / Alfa Romeo se 2018. vraća u BTCC

Alfa Romeo se 2018. vraća u BTCC

Alfa-Romeo-BTCC-1

Zahvaljujući trudu tima Hendi motorsport i mreže Alfa Romeo dilera na Ostrvu, slavna italijanska marka će od iduće sezone ponovo biti zastupljena u Britanskom šampionatu turing automobila.

Model izbora je “đulijeta”, čija je izrada po BTCC NGTC pravilima već u toku. Automobilom sa neizmenjenim prednjim pogonom pilotiraće aktuelni vozač ekipe, Rob Ostin.

U prvoj takmičarskoj godini u “đulijetu” će biti ugrađen standardizovani TOCA motor iz Svindona, ali je u sklopu najavljenog višegodišnjeg aranžmana ostavljena mogućnost da bi kasnije za nju mogao da bude razvijen i namenski BTCC agregat.

Alfa Romeo je u najvažnijem prvenstvu na Ostrvu imao fabrički tim u sezonama 1994. i 1995. Debitantsku godinu marke u kategoriji obeležila su sporenja oko aerodinamike, ali je vozačku titulu u “alfi 155” svejedno osvojio Gabrijele Tarkvini.

Alfa ima upisan još jedan naslov u BSCC (BTCC preteča): osvojio ga je Endi Rauz 1983. godine za volanom modela “alfata GTV6”.

U BTCC startnoj rešetki “alfa” se poslednji put našla pre tačno deset godina.

“Projekat dovođenja Alfa Romea u BTCC trajao je dugo, mnogo ljudi je radilo na njemu. Sve je urodilo plodom i biće nam čast da budemo predstavnici ove marke”, kazao je Sajmon Belčer, šef Hendi motorsporta, tima koji se u aktuelnoj sezoni trka sa “tojotom avensis”.

“Alfa Romeo je brend koji je sinonim za strast i poseduje prebogatu baštinu. I ovo nije veliki događaj samo za naš tim, već je fantastično i za Alfu što će njena najnovija “đulijeta” biti prisutna na BTCC stazama, već je to velika novost i za sam šampionat.”

Belčer kaže da se na planu o povratku Alfe u BTCC radilo dve godine. Italijani su bili pozitivno raspoloženi prema ideji da se njihov proizvod nađe na britanskim trkalištima, ali nisu bili spremni da stvar podrže i finansijski. Hendi motorsport se potom okrenuo prodavcima Alfa Romeo vozila na Ostrvu i predstavio im je projekat, naišavši na strastveno odobravanje.

Stoga BTCC program neće biti ozvaničen kao proizvođački, već će biti oslonjen na podršku mreže od 62 Alfa Romeo dilera na teritoriji Velike Britanije, što će Hendi motorsport učiniti dilerskom ekipom.

“Voziću “alfa romeo” u Britanskom turing prvenstvu iduće sezone. Teško da može uzbudljivije od toga”, kazao je Rob Ostin, koji je odigrao jednu od ključnih uloga u ostvarenju projekta. “Uložio sam puno sopstvenog truda u sve ovo i mnogo mi znači što smo uspeli da uklopimo sve elemente mozaika. Veoma sam uzbuđen što učestvujem u svemu ovome i svi mi u Hendi motorsportu nameravamo da Alfu ponovo učinimo velikim BTCC igračem.”

Izvor: Serbiaring.com

PROČITAJ I OVO!

rely reli-sard 1

Rally Italia Sardegna 2023 – Neuville stigao do prve pobede u sezoni

Takmičar fabričkog tima Hyundai, Thierry Neuville, osvojio je svoju prvu pobedu u ovogodišnjem kalendaru FIA …

Leave a Reply