21/07/2018 11:50:33 AM
NASLOVNA / AUTO SPORT / VIDEO: McLaren P1 LM oborio record na Nürburgringu

VIDEO: McLaren P1 LM oborio record na Nürburgringu

McLaren P1 LM-Nurburgring-1

Slavlje u Lamborghiniju nije trajalo dugo, ali slavlje u malo poznatoj kompaniji Nio trajalo je još kraće. Za sve su “krivi” u ekipi Lanzante Motorsport, jer je njihova kreacija na temu McLarena P1 (koja se može koristiti na javnim putevima) “zatvorila” krug na stazi Nurburgring Nordschleife za 6 minuta i 43,2 sekunde.

Iako su u nekolicini automobilskih kompanija izjavili da ih više ne zanimaju vremena koja njihovi automobili ostvaruju na najvećem svetskom poligonu za testiranje, legendarnoj nemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife, ipak izgleda da se “rat” za sekunde i desetinke tamo vodi s nesmanjenom žestinom, a automobili se na tronu smenjuju iz dana u dan.

Da podsetimo, električni automobil EP9 iz kompanije Nio pobedio je vreme koje je ostvario Lamborghini Huracan Performante. Međutim slavlje u Nio nije dugo trajalo, jer je McLaren P1 LM, specijalno pripremljen od strane britanske ekipe Lanzante Motorsport “oborio” vreme EP9 za 2,7 sekunde, završivši krug za 6 minuta i 43,2 sekunde.

McLaren P1 LM-Nurburgring-2

U odnosu na standardni hibridni P1 koji pokreće 3,8-litarski V8 biturbo motor potpomognut elektromotorom, McLaren P1 LM pokreće kombinacija snažnijeg elektromotora i 4-litarskog biturbo V8 motora sa turbo-punjačima, što u kombinaciji “proizvodi” 1.000 konjskih snaga.

Istovremeno, masa automobila je smanjena skoro 60 kilograma u poređenju s trkačkim izdanjem P1 GTR s kojim LM deli nekolicinu aerodinamičkih karoserijskih detalja, što je rezultiralo 40% boljim prijanjanjem u krivinama.

McLaren P1 LM je automobil koji se može koristiti na javnim putevima. Isti slučaj je i sa automobilom Nio EP9, ali Lanzante Motorsport će napraviti samo pet primeraka McLarena P1 LM (svi su već prodati), a Nio samo 16 primeraka modela EP9.

Autor: Dusan Korica

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Toyota-Research-institute-1

VIDEO: Toyota Research Institute napravio automobil s dva volana

Naravno, reč je o modelu koji se koristi u sklopu opsežnih testiranja autonomne vožnje pa …

OSTAVITE KOMENTAR

Morate biti ulogovani da biste ostavili komentar! Prijava/Registracija

0

  • Nema komentara.
    Budite prvi koji će ostaviti komentar.