21/06/2018 12:01:49 PM
NASLOVNA / VESTI / VIDEO: Pojas na zadnjem sedištu

VIDEO: Pojas na zadnjem sedištu

Pojas-na-zadnjem-sedištu-1

Sigurnosni pojas se bezbroj puta pokazao kao nezamenjia oprema za spašavanje života, ali iz nekog razloga većina putnika veruje da na zadnjoj klupi ne moraju da ga koriste jer tamo, valjda, zakoni fizike ne važe.

U školi biste za ovakvo neznanje dobili jedinicu, dok ćete u slučaju sudara biti srećni ako prođete samo s lakšim povredama.

Sila koja deluje na naše telo raste eksponencijalno s kvadratom brzine. Ako udvostručite brzinu kretanja učetvorostručićete i silu koja deluje na vaše telo u slučaju saobraćajne nesreće.

U frontalnom sudaru, pri 100 km/h, čovek od 75 kilograma ima masu veću od dve tone.

Pojasom neosigurani putnici opasni su po saopstveni i živote ostalih putnika u automobilu.

Prema nekim istraživanjima čak 80 posto putnika ne koristi pojas prilikom vožnje na zadnjem sedištu, posebno kad se voze u taksiju ili Uberu.

Ovaj zabrinjavajući podatak je naterao IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) na snimanje ovog fenomenalnog videa.

Izvor: Tportal.hr

Autor: Dusan Korica

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Kako je jedan Britanac rešio da spasi Yugo

Povećan porez za sve automobile

Porez koji se svake godine plaća prilikom registracije vozila, povećan je za ovu godinu, kako …

OSTAVITE KOMENTAR

Morate biti ulogovani da biste ostavili komentar! Prijava/Registracija

0

  • Nema komentara.
    Budite prvi koji će ostaviti komentar.