21/07/2018 12:02:57 PM
NASLOVNA / VESTI / U Milanu zabrana vožnje zbog smoga

U Milanu zabrana vožnje zbog smoga

Gradske vlasti u Milanu su uvele zabranu na vožnju automobila po gradu u trajanju od tri dana u svrsi redukcije smoga u ovom italijanskom gradu. Italija u poslednjih par godina ima poveće probleme sa smogom u velikim gradovima, kao i generalno sa povećanim zagađenjem vazduha. Visok nivo štetnih materija u vazduhu je primorao gradske vlasti Milana da redukuju upotrebu motornih vozila u periodu između 10 do 16 časova. Ova zabrana će trajati od danas, pa sve do srede kako bi se izbegla nepotrebna upotreba vozila tokom radnih časova. U suštini, stanovnici ovog grada će moći da odu normalno na posao i da se vrate. Međutim, tokom radnog vremena će biti zabranjena vožnja gradom, što je najčešće samo “nepotrebno vozikanje”.

izduv_dim_auspuh_1

Doduše, ne znamo šta će biti sa onima kojima je upravo to “vozikanje” posao. Vrlo slična stvar će se primenjivati i u Rimu, doduše uz malo izmenjen režim. Naime, u Rimu će se tokom narednih dana primenjivati sistem “par-nepar”. Vozila koja imaju neparni broj na tablicama neće moći da izađu u saobraćaj tokom devet sati zabrane danas, dok će parni brojevi morati da ostanu na parkinzima u utorak. Aktivisti kažu da ni to nije dovoljno da se reše problemi, a vlasti su usput izdale preporuku da se, kako bi se manjila emisija štetnih gasova, klima uređaji u automobilima drže ispod 18 stepeni.

izduv_dim_auspuh_2

Autor: Nebojsa Todorovic

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Kako je jedan Britanac rešio da spasi Yugo

Povećan porez za sve automobile

Porez koji se svake godine plaća prilikom registracije vozila, povećan je za ovu godinu, kako …

OSTAVITE KOMENTAR

Morate biti ulogovani da biste ostavili komentar! Prijava/Registracija

1

 • 1
  • PUNOPRAVNI ČLAN
  • 1444 postova
  M_M: Zdravlje je ipak najbitnije i najskuplje i da sam ja na njihovom mestu, ja bih:
  1) potpuno zabranio vožnju radnim danom u gradu vozilima koja su EU3 ili lošija
  2) EU4 vozila par-nepar uz zabranu od 10-15h radnim danom u širem centru grada
  3) EU5 i EU6 može svaki dan uz zabranu od 10-15h radnim danom u širem centru grada
  0 0