NASLOVNA / VESTI / “Krševi” iz Evrope poželjni u Srbiji

“Krševi” iz Evrope poželjni u Srbiji

Krsevi-iz-Evrope-1

“Krševi” iz Evrope proteruju se iz EU.

Ekolozi strepe da će u Srbiju stići “zagađivači” na četiri točka, jer bogate zemlje Evrope zakonima “proteruju” sa svojih drumova automobile sa dizel motorima, a saobraćajni stručnjaci kažu da bi to podmladilo naš vozni park. Odluka moćnih zemalja Evrope pokrenula je “priče” o novoj najezdi “krševa” na naše auto-placeve, pa se tako barata i sa cifrom od 300.000 dizelaša koji bi u narednim godinama pristigli u Srbiju iz Nemačke i Švajcarske.

– U Nemačkoj ima registrovanih više od 45 miliona automobila a dizel vozila zauzimaju 31 odsto, a teško je reći koliki bi broj mogao da završi na našim drumovima – kaže Dragan Škrnjić, predsednik Eko-kluba Srbija organizator “Tesla relija” ekoloških vozila.

Evropa žuri da na razne načine zaštiti veoma ugroženu životnu sredinu, pa će veliki broj tih vozila završiti i u Srbiji. Ipak, bez obzira na upozorenja ekologa, uvoz tih polovnjaka značajno bi podmladio naš vozni park, čiju starost profesor Saobraćajnog fakulteta dr Milan Vujanić procenjuje na 17 godina.

– Mi, nažalost, nemamo mogućnost da kupujemo veći broj novih vozila pa bi tako ova, polovna, sa Zapada, bolje održavana i novija nego naša, značajno uticala na celokupni vozni park – kaže Vujanić.

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih vozila i delova ističu da niko nije protiv uvoza polovnih vozila, ali smatraju da bi neki red morao da se zna.

– Ova situacija nalaže zaštitne mere koje Srbija treba da preduzme dok još ima vremena i na taj način predupredi ekološku štetu koja je u najavi – smatraju u ovoj asocijaciji. Već nekoliko meseci upozoravamo na pogubnost nekontrolisanog uvoza polovnih vozila i njihovog štetnog uticaja na ekološku “čistoću”. Pomenute države proteruju iz svojih gradova sve što nije standard “evro 6” a mi ne preduzimamo ništa u smislu zaštite.

Izvor: Novosti.rs

Autor: Dusan Korica

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Kako je jedan Britanac rešio da spasi Yugo

Povećan porez za sve automobile

Porez koji se svake godine plaća prilikom registracije vozila, povećan je za ovu godinu, kako …

OSTAVITE KOMENTAR

Morate biti ulogovani da biste ostavili komentar! Prijava/Registracija

0

  • Nema komentara.
    Budite prvi koji će ostaviti komentar.