NASLOVNA / HOT / Poražavajuće statistike za tržište polovnjaka u 2015

Poražavajuće statistike za tržište polovnjaka u 2015

I pored toga što tržište polovnjaka nije u najsjajnijem stanju, što zbog slabe prodaje, što zbog jako loše ponude, ali ponajviše zbog toga što se vozila besomučno uvoze i sada na tržištu ima preko 200.000 vozila koja čekaju nove vlasnike. Prema statistici koju je vodio sajt Polovni Automobili, najveća potražnja je za vozilima koja koštaju do svega 2.000 EUR-a. Nažalost, to je jasna slika finansijske situacije u kojoj se nalazi većina građana Srbije.

Očajna prodaja na Bubanj Potoku - Pljeskavice bolje prolaze od automobila

Još više od svega je poražavajuća činjenica da Top 3 najtraženijih polovnjaka izgleda ovako.

1. Do 2000 EUR
2. Oko 1000 EUR
3. Do 1500 EUR

Iz toga možemo zaključiti da ponuda ujedno oslikava i potražnju i zbog toga Srbija postaje “smetlište Evrope” gde se dovoze automobili koji bi u drugim zemljama umesto u oglasima, završili na reciklaži. Pritom kada znamo da su dizeli najtraženiji čak i u ovom cenovnom rangu, jasno je da kada im na tabli piše da su prešli 150.000 ili 200.000 kilometara to može da važi samo pojedinačno za svaki točak ili u boljem slučaju za svaku osovinu, pre nego za ukupnu kilometražu.

Najmanje Euro 4 motor za uvoz polovnih automobila?

Dobra vest je da ipak ima potražnje za automobilima u rangu od 5000 do 7000 EUR-a, ali oni zauzimaju tek četvrto i peto mesto u statistici polovniautomobili.com. Tipično, najtraženiji su Volkswagen, Opel, Audi i BMW, dok ih prate Fiat, Renault, Mercedes, Peugeot i Ford. Nakon toga dolaze Citroen i Alfa Romeo iza kojih se nalaze Škoda i Zastava.

Autor: Nebojsa Todorovic

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Kako je jedan Britanac rešio da spasi Yugo

Povećan porez za sve automobile

Porez koji se svake godine plaća prilikom registracije vozila, povećan je za ovu godinu, kako …

OSTAVITE KOMENTAR

Morate biti ulogovani da biste ostavili komentar! Prijava/Registracija

1

 • 1
  • PUNOPRAVNI ČLAN
  • 1444 postova
  M_M: Hm, šta reći... surova realno standarda prosečnog Srbina. S jedne strane godišnje 20-tak hiljada novih vozila se proda ali oko 150-200.000 polovnjaka. Tužna statistika koja samo potkrepljuje tvrdnju da smo evropsko groblje automobila.
  I onda ne čudi što vlast ne želi da se zameri građanima i godinama razvlači reorganizaciju i strožu kontrolu tehničkih pregleda i uopšte tehničke ispravnosti vozila na putevima.
  Ja sam ubeđen da barem 80% vozila na našim putevima nije tehnički ispravno - kočnice, svetla, gume, upravljački sklop, izduvni gasovi itd... Za cigare i kafanu se uvek nađe, ali da se dotera auto, retko!
  Tužno ali istinito.
  9 1