21/06/2018 11:59:21 AM
NASLOVNA / HOT / Infiniti Prototype 9

Infiniti Prototype 9

Infiniti-Prototype-9-1

Kao po pravilu, električna vozila jednostavno su vozila budućnosti. Čak i ona koja su osmišljena u retro stilu očigledno su vozila 21. veka. Tako nešto međutim ne važi i za Infiniti. Nissan-ovo odeljenje predstavilo je Prototype 9, EV čiji dizajn bez premišljanja podseća na trkačke automobile 1940-ih, pre svega na one iz Auto Union-a. I to nije samo zbog dugačkog “nosa”, specifičnih točkova i masivnog prednjeg grila – Prototype je čak i stvoren uz korišćenje tradicionalnih tehnika. Unutra je, naravno, proizvod know how-a iz 2017.

Infiniti-Prototype-9-2

Ispod haube je elektro motor od 150 KS i 310 Nm, dovoljno snažan da automobil od 0-100 km/h dovede za 5.5 sekundi, i razvije maksimalnu brzinu od 170 km/h. Nije to najbrži EV ikada naravno, ali uspeva da Teslin Model 3 pobedi na ubrzanju od 0-100 km/h i uprkos retro šasiji. Postoji međutim jedna loša strana (pored naravno činjenice da se radi o vozilu za jednu osobu) – domet. Prototype 9 može da izdrži svega dvadeset minuta na trkačkoj traci sa svojom baterijom od 30kWh, a verovatno ne bi duže potrajao ni na putu.

Pogon je na zadnje točkove, a enterijer je ručno izrađen (posebno primetno je kožno sedište sa crvenim kontrastnim šavovima i japanskom zastavom na naslonu za glavu).

Infiniti-Prototype-9-3

Da li je ovo najava iz Infinitija da dolazi još EV-ova u budućnosti? Ne. Ovo samo predstavlja kompanijin model za Pebble Beach Concours d’Elegance. Ipak, Prototype 9 pokazuje da električni automobil ne mora da ima modernu karoseriju da bi bio primetan.

Autor: Dusan Korica

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

Kako je jedan Britanac rešio da spasi Yugo

Povećan porez za sve automobile

Porez koji se svake godine plaća prilikom registracije vozila, povećan je za ovu godinu, kako …

OSTAVITE KOMENTAR

Morate biti ulogovani da biste ostavili komentar! Prijava/Registracija

0

  • Nema komentara.
    Budite prvi koji će ostaviti komentar.